De perfecte oplossing
Elke fabrikant en leverancier is op zoek naar de perfecte oplossing. Een fantastisch product om medewerkers gezond en vitaal achter hun bureau te laten zijn. Het product waarbij de concurrentie verbleekt en de wereld aan je voeten ligt.
Buiten het feit dat je bovenstaande alinea in zo ongeveer elke branche los van toepassing kan verklaren en daarmee ook de mindset van fabrikanten en leveranciers in de ergonomie. Kantoorinrichters, of zoals ze zich ook soms noemen, projectinrichters, leveranciers van kantoormeubelen en ergonomieproducten; allemaal willen ze het gouden ei. Er zijn echt hele gave producten op de markt. Het ei waarvan elke facilitair medewerker zijn directie kan overtuigen om het hele kantoor mee in te richten. Exoskeletons, Virtual Reality, Artificial Intelligence, allemaal hele gave toffe ontwikkelingen om ons leven als werkend persoon beter en leuker te maken.
Maar ze vergeten allemaal een ding. En eerlijk gezegd denk ik, wanneer je een futurist, een ondernemer of een uitvinder hoort praten, dat iedereen het een beetje kwijt is. In onze drang om dingen beter, sneller en mooier te maken vergeten veel mensen het belangrijkste onderdeel. En dat is wel het onderdeel waar het uiteindelijk allemaal om draait.
Al die mooie kantoren, mooie bureaus waar je achter kunt staan, zitten of liggen, creatieve ruimtes voor de beste ideeën, staand vergaderen en stille werkplekken zijn ontworpen om werk te faciliteren. Werk dat uitgevoerd moet worden door mensen.
Door mensen? Ja! Raar he?
Maar de vraag is of al die oplossingen daadwerkelijk bijdragen aan de productiviteit en gezondheid of dat het een Hawthorne effect is. Bij het Hawthorne effect is de aandacht van het onderzoek de reden dat productiviteit stijgt, niet de doorgevoerde maatregelen.
Ik geloof namelijk niet dat het gouden ei bestaat, de perfecte oplossing is er niet.
De simpele reden is namelijk dat er bijzonder weinig mensen gelijk zijn. We zijn allemaal anders, andere lengte, andere dikte, andere spiergroepen, etcetera, etcetera, etcetera. Iemand heeft langere armen dan een ander, of benen, er zijn tientallen variabelen waardoor iemand wel of niet lekker in z’n vel zit en goed werk levert. Hoe kan het dan dat de bureaus en bureaustoelen allemaal van dezelfde leverancier komen? En waarom zouden die dan een stijging in productiviteit moeten opleveren als hetgeen wat gebruik maakt van die middelen anders is. Misschien zal de productiviteit gemiddeld genomen stijgen, maar dat kan op individueel niveau verschillen.
En misschien zal de productiviteit stijgen en zullen de medewerkers gelukkiger zijn. Maar is dat dan het Hawthorne-effect of is het daadwerkelijk zo? Dat weten we niet, want het wordt niet gemeten.
Ik heb wel een vermoeden. Net als een nieuwe auto, tv of vrouw went, wennen nieuwe kantoormeubels ook.
De Dynamup is ook niet de perfecte oplossing. Dat weet ik. Maar ik wil ook niet dat hele kantoren vol staan met Dynamup’s en iedereen achter mijn oplossing overstapt op staand werken. Ik ben geen projectinrichter. Ik wil dat mensen ermee geholpen zijn. Als dat er 1 op een kantoor van 1000 man is, vind ik het mooi. Zolang er maar naar het individu gekeken wordt.